Home > Works
Wutopia's cozy multipurpose community center debuts
2017-06-20
 Project Info:
 
Chief Architect: Yu Ting
Project Architect: Zhang Shuojiong
Location: Shanghai
Area: 1000 sqm
Material: wood-like aluminum material, white oak, latex paint, acrylic, parquet floor
Project Year: 2016-2017
Architects: wutopia lab
Design consultant: archunits


Shanghai’s onepark community club in gubei presents its latest amenity, wutopia lab’s ‘underground forest’ — a neighborhood center including conference and reading rooms, a massive library, an art gallery and an audio-visual room. the firm’s chief architect aspires to bring residents together by using architecture as a tool to activate the meaning of community. Chief architect Yu Ting explains that ‘even in the most luxurious district, reading is still an indispensable, heartwarming place’.


 the organic and wooden entrance of the multipurpose structure
 
Wutopia’s spacious community center is spread across two floors; the entrance welcomes visitors with a large curved roof made of perforated wood and cloud-like suspended lights meandering through the library, intentionally creating the warm and serene atmosphere of a forest. The sunlight from the entrance pours onto the large staircase that joins both floors together. Unlike the upper level, the lower floor is a secluded area where visitors have private reading booths and the walls are purposely painted black in order to create a meditative and private space.
 
 
the curved ceilings are designed using the latest technology
 
Each curve and groove found in the structure is done using programming design tools that are directly produced by the numerically controlled machines installed on site. although the architects used cutting-edge technology design the building, the center maintains its natural and cosy qualities with its organic structure.


a seating area surrounded by books

a side view of the staircase leading to the lower floor

 the entrance illuminates the large wooden stairs
 
the lower floor
 
the lower floor is predominantly painted black to exude serenity
 
private booths are featured in the library


the center includes an audio-visual and art gallery sections
 
 comfortable and quiet reading spaces
 
 details of the cloud-like suspending lights
 
 
ceiling plan
 
upper floor plan
 
lower floor plan
 

axonometrics of the underground forest
 
                    
Related news
Read More
<strong>'La seine Musicale' by Shigeru </strong>
'La seine Musicale' by Shigeru  
<strong>House of Music</strong>
House of Music 
<strong>Timber Extension on a Beach Hou</strong>
Timber Extension on a Beach Hou 
PARTNERS

LINK :

ARTCHITECTRALDIGSET

INTL DESIGNER

Core operations: Shenzhe City Hubble International Design Consulting Co.,Ltd

@ Copyright Haber International Designers Network ,ALL Rights Reserved

ICP NO: 11O21993

BUSINESS COOPERATION

Designer cooperation

Design Reservation

Contact Hub