Home > Works
'La seine Musicale' by Shigeru Ban and Jean De Gastines Open
2018-01-04
 Project Info:
 
Architects: Shigeru Ban and Jean De Gastines
Surface Area: 36,500 sqm
Auditorium: 1,150 seats
Landscape Artist: Bassinet Turquin Paysage


In 2013, Japanese architect Shigeru Ban was selected to design a major new music venue in France. Four years later, the development has now opened to the public on île seguin, an island on the seine river in Paris’ western suburbs. The flagship project is located on a city-owned 2.35 hectare plot and extends nearly 280 meters along the riverbank.

 
 the venue has opened to the public on île seguin
 
Developed in collaboration with local architect Jean De Gastines, Shigeru Ban’s ship-like design responds to the curvature of the island as well as its industrial heritage. The project’s defining feature is a spherical auditorium with a ‘sail’ of photovoltaic panels, which moves in response to the sun’s path across the sky. Conceived as a new symbol for western paris, ‘La Seine Musicale’ also seeks to stand as a landmark of sustainability for the city.

 
 the island is located on the seine in paris’ western suburbs
  
Dedicated to classical and contemporary non-amplified music, the 1,150-seat auditorium has been designed to foster visual and acoustic intimacy between the performers and the audience. Surrounding the stage, interior walls and ceilings have been covered with a variety of timber forms and patterns that establish a warm and inviting atmosphere.
   
an aerial view of the development

Alongside the auditorium, the scheme also includes a large multipurpose concert hall, a smaller classical music venue, rehearsal and recording rooms, and a range of retail outlets. With a public rooftop park that extends inside the building itself, a clear emphasis has been put on the scheme’s accessibility and the inclusion of welcoming civic facilities.

 
 the building  extends nearly 280 meters along the riverbank
 
 the ship-like design responds to the curvature of the island
 
 the auditorium has been designed to foster visual and acoustic intimacy
 
 
the auditorium contains a total of 1,150 seats
 
 
interior walls and ceilings have been covered with a variety of timber forms
 
 woven patterns establish a warm and inviting atmosphere
 
 
a welcoming foyer connects each area of the scheme
 
 
 the defining feature is a spherical auditorium with a ‘sail’ of photovoltaic panels
 
the project has been conceived as a new symbol for western paris
 
Related news
Read More
<strong>Zhongshan Dasin Xin Du Hui</strong>
Zhongshan Dasin Xin Du Hui 
<strong>The Shape Of This House In Finl</strong>
The Shape Of This House In Finl 
<strong>A Large Sloping Roof Is A Promi</strong>
A Large Sloping Roof Is A Promi 
PARTNERS

INTL DESIGNER

Copyright: Shenzhen Harbor Culture Communication Co.,Ltd.

All Rights Reserved

ICP No.: 17161469

BUSINESS COOPERATION

Designer cooperation

Design Reservation

Contact Us